Прехвърляне към съдържание


Снимка

редакция на продажба

редакция на документи модул продажби фактура

 • Влезте, за да отговорите
3 отговора на тази тема

#1 Кремена Христова

Кремена Христова

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 6 Мнения:

Публикувано: 22.10.2009 - 22:09

Здравей,

натъкнах се на следния проблем, който може да е и в следствие на "неграмотност" от моя страна. Моля за помощ.
Установих, че съм разнесла грешно една ф-ра (към която има издадена и стокова р-ка). Тъй като неоткрих от къде мога да извърша корекция изтрих документа и го създадох наново (ръчно коригирах поредния № на ф-рата).
Какво стана след това ...
Номерацията на ф-рите ми е ок, но номерацията на стоковите се е изместила с номер надолу, и изтритият номер стокова, в последствие се е заел. След повторното създаване на ф-рата, номерът на съответната стокова вече е съвсем друг - вместо 12 (както вмъкнатата ф-ра) - 1000000002.
И сега кашата е пълна Публикувано изображение
Въпросът ми е - аз ли пропускам, или действително програмата непозволява редакция на вече издаден документ (за доставка или продажба)?
Ако не е предвидена такава възможност, как е било редно да постъпя в този случай, за да не се получи това объркване с номерацията?
А някакви идеи за лесно коригиране на проблема Публикувано изображение

#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1239 Мнения:

Публикувано: 22.10.2009 - 22:24

Здравейте,
с изключение на номера на документа, програмата допуска пълна редакция на всички останали негови параметри и артикули. В случай, че номерът на документа е объркан при въвеждане, документът следва да се изтрие и създаде отново.

И точно тук трябва да внимавате как извършвате изтриването. При опит за изтриване на такъв документ, програмата ще Ви попита дали желаете да изтриете и свързаната с него стоковата разписка. Във Вашия случай изглежда Вие машинално сте потвърдили изтриването и на стоковата разписка, а не е трябвало. Вместо това е трябвало да откажете изтриването на стоковата разписка и просто да издадете нова фактура към нея.

Относно номера на стоковата разписка, обяснението е просто. Когато сте изтрили фактурата (а както става ясно - и стоковата разписка към нея), програмата вече не пази информация нито за единия, нито за другия документ. Новият документ сте създали в режим на създаване на фактура и ръчно сте задали друг номер на фактурата. Дотук няма нищо необичайно, обаче трябва да имате предвид, че когато създавате фактура, ако фактурата не се издава към издадена преди това стокова разписка, програмата ще създаде автоматично нова разписка, а номерът й ще бъде следващия свободен номер в номерацията на стоковите разписки. Ако изтритата стокова разписка беше последна от издадените от този вид документи, след изтриването и повторното й създаване тя отново щеше да използва същия номер, който е заемала преди изтриването. Изглежда обаче тя не е била последна в списъка и програмата е взела следващия свободен номер. Ето защо, ако за Вас е от значение да запазите и номера на стоковата разписка, е трябвало да оформите продажбата първо като стокова разписка (ръчно въвеждайки желания от Вас номер), а едва след това да издадете фактурата към нея.

Поздрави.

#3 Кремена Христова

Кремена Христова

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 6 Мнения:

Публикувано: 22.10.2009 - 22:31

Трябва да се извиня.
В случая не се е изместила номерацията. Действително вместо №12, стоковата е прила номер 1000000002, което не е толкова фатално, но все пак има ли лесен начин за корекция?
Объркването в номерацияна с номер надолу, не се е получило в следствие на това. За него съм си виновна аз, открих си грешката.
Само ме интересува има ли начин да променя тези номера (на стоковите), без да се налага да изтривам ф-рите и да ги пренабирам?

#4 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1239 Мнения:

Публикувано: 22.10.2009 - 22:39

Коригирането на проблема в конкретния случай минава или през това да ми изпратите архив на базата, за да направя корекцията вместо Вас с други средства, или пък ако издадените в последствие стокови разписки не са много, да ги изтриете и да ги въведете повторно с правилните номера (това обаче се отнася и за фактурите, тъй като те вече са асоциирани с определени номера на стокови разписки). Не препоръчвам втория вариант, но решението, разбира се, е изцяло Ваше. Все пак, имайте предвид, че стоковите разписки не са официални, а вътрешни документи, и една подобна грешка в номерацията им едва ли е фатална.Други теми с етикет: редакция на документи, модул продажби, фактура

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)