Прехвърляне към съдържание


Снимка

Предложение за допълнителен модул разкомплектоване/комплектоване

модул производство разкомплектоване

 • Влезте, за да отговорите
1 отговор на тази тема

#1 krepel

krepel

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 1 Мнения:

Публикувано: 29.04.2011 - 22:28

Здравейте!


Ще опиша казуса:
Имаме изделие лампа с бял абажур, което е съставено от три части: метално тяло, бял абажур, фасунга . Съставните му части могат да се доставят и продават отделно например, като резервни. С цел оптимизация на склад ние поддържаме лампа с бял абажур и различни видове абажури и фасунги. Когато разглобим лампата в склада ни се намаля разглобеното количество на лампата с бял абажур с исканото от нас (например 3 броя) и се увеличава количеството на съставните материали (3бр-тяло, 3бр-бял абажур,3бр-фасунга съответен тип). След това комплектоваме лампа от налични вече съставни материали, но с друг цвят абажур и се получава изделието-лампа с жълт абажур.
Естествено за да се получи коректно операцията трябва предварително да сме:
1.Направили информационна карта на възможните да се разкомплектоват/комплектоват изделия в склада, с описание от какви съставни материали се състоят.
2.Въвели сме в склада изделието, което искаме да получим при комплектоване и всички съставни части на изделията,ако те са нови.

Тъй като не успяхме да намерим по-горе описаната операция разкомплектоване в настоящата версия,моля, да ни информирате възможно ли е изпълнението и, или съответно да се добави.
От направения преглед установихме, че е възможно да се произвеждат изделия от сбор на съществуващи в склада материали. Като крайно изделие обаче получаваме изделие с код, който трябва да зададем в системата. Тук е другият проблемен момент: Ние имаме като съществуващ артикул :Лампа с жълт абажур(представяме си, че е изчерпана от склада), тогава искаме да си я сглобим от съществуващи други материали. Напр. Лампа с бял абажур разкомплектоваме на лампа+бял абажур+фасунга и комплектоваме вече съществуващите в склада материали лампа+фасунга+жълт абажур.Но, сглобявайки ги в наличния в програмата модул "Изделие"- това изделие не може да се заприходи автоматично към съществуващо в склада - Лампа с жълт абажур, а се сглобява под друг код,което автоматично води до наличие в склада на две едни и същи изделия, но с различен код.

Моля,за Вашето съдействие.

#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1242 Мнения:

Публикувано: 29.04.2011 - 22:56

Здравейте,
операция по разкомплектоване на изделия е предвидена за добавяне в модул "Производство" в следващите версии на програмата.

В момента, ако приемем, че двете лампи (с жълт и с бял абажур) от примера са две отделни изделия във Вашата номенклатура, можете да направите следното:

1. Заредете производствената операция, с която сте произвели лампата, която желаете да се разкомплектова.
2. Коригирайте количеството на изделието, което разкомплектовате така, че да го намалите с броя на изделията, които ще разкомплектовате. Запишете операцията. (тук се предполага, че междувременно не сте променяли разходната норма)
3. В склада ще бъдат върнати автоматично всички материали, които са били изписани при производството на разкомплектования артикул (разбира се, ще бъде върнато само количеството, което е използвано за производство на разкомплектования артикул).
4. Отново в модул "Производство" произведете другия артикул, за който вече ще имате необходимите материали на склад.

В случай, че производствената операция, с която сте произвели предназначеното за разкомплектоване изделие съдържа само това изделие и то в същото количество (или по-малко от необходимото), директно изтрийте операцията от менюто "Операции" - "Изтриване на операции и документи" - "Изтриване на производствени операции". Това ще има същия ефект както и посочения в стъпка №3 по-горе.

При описаната по-горе процедура се приема, че двете изделия са два отделни артикула във Вашата номенклатура. Ако обаче това не е така, т.е. водите и двете лампи на отчет като един и същи артикул (с един номенклатурен код), тогава повторете горната процедура, но преди да изпълните стъпка №4 коригирайте разходната норма на изделието така, че да включва точните материали за конкретното производство. Разбира се, първият вариант е за предпочитане, тъй като е по-малко податлив на човешка грешка.

Поздрави,
Иван ТодоровДруги теми с етикет: модул производство, разкомплектоване

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)