Прехвърляне към съдържание


Снимка

Изписване на стока и заприхождаване в различни мерни единици

мерни единици трансформация

 • Влезте, за да отговорите
1 отговор на тази тема

#1 kr1100

kr1100

  Редовен потребител

 • Лицензирани потребители
 • ПипПип
 • 43 Мнения:

Публикувано: 17.08.2011 - 14:51

Здравейте!

Налага ми се да изпиша стока заприходена на бройка. И да я заприходя на същата себестойност но на кв.м.
Мислех да го направя чрез продажба със стокова разписка на 1 бр себестойност и после я заприходя пак със складова р-ка на 1,5 кв.м равна на себестойността на проджната стокова разписка. До но 2 те стокови разписки се различват много по номера .
С друга складова програма преди съм го извършвал с Протоколи за трансформация / 1 за изписване и 1 за заприхождаване / , които са с един и съши номер.
Как да се процедира в моя случай с Store House ???

#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1243 Мнения:

Публикувано: 17.08.2011 - 14:56

Здравейте,

в описания от Вас случай (ако приемем, че отразявате прихода като доставка, а разхода - като продажба по себестойност) имате две операции - едната разходна, а другата - приходна. Нормално е, тъй като това са различни документи (при това издадени от два различни модула на програмата), номерата им също да са различни. Това, обаче, не е добър вариант, тъй като влече след себе си и свързаните с модулите "Доставки" и "Продажби" плащания у увеличаване на оборота, т.е. операциите ще имат и стойностно изражение.

По-добрият вариант, според мен, е да създадете разходна норма на изделие (със същото наименование, но с различен код и мерна единица), в която да опишете (количествено) как изходният материал се трансформира в крайния резултат. С други думи, ако стоката Х1, която се води на отчет в бройки, се трансформира в стоката X2, която се отчита в "кв.м." при съотнешение 2:1 (два броя от едната стока съставляват единица крайно изделие), в разходната норма на Х2 трябва да се въведат 2 броя от Х1. При извършване на операция "Производство" за артикула Х2, програмата ще намали и отчете 2 единици от Х1 като вложени в производството на Х2. Това ще обясни както прихода, така и разхода на едната и на другата стока. Тази операция по същество е приходно-разходна, тъй като от една страна има приход на крайното изделие, а от друга - разход на материалите за изработването му. За нея може да се отпечата документ с номер и дата, в който са посочени всички обстоятелства по операцията и това действие е напълно проследимо в справките (вижте прикачения файл).

Ако става дума за еднократна трансформация, можете след завършването на производството да изпълните операция по "трансформация на артикул" в модул "Стоки" (командата е достъпна от контекстното меню, което се появава при кликване с десния бутон на мишката върху избран артикул), с което да промените типа на артикула от разходна норма на изделие - към стока/материал.

Ако пък цялото количество от изходната стока ще се трансформира в крайното "изделие" и оригиналният артикул няма да се ползва повече, то тогава след завършване на операцията скрийте този артикул, за да не се показва повече в списъците.

Както става ясно от горното, подобна трансформация изисква наличието на два артикула. Не съществува вариант, при който определен артикул да се трансформира така, че да бъде заменен от неговия трансформиран вариант, тъй като това ще даде негативен ефект върху справките, както в количествено, така и в стойностно отношение.

Вероятно има и други варианти за постигане на такава трансформация, но тъй като не съм запознат в подробности с изискванията, това е първото, което бих предложил като вариант.


Поздрави.

Прикачени умалени изображения

 • transformation1.jpg
Други теми с етикет: мерни единици, трансформация

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)