Прехвърляне към съдържание


Снимка

Изписване на материали от изделие включено в разходната норма на друго изделие

модул производство разходна норма материали

 • Влезте, за да отговорите
3 отговора на тази тема

#1 Meral Bulgaria

Meral Bulgaria

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 2 Мнения:

Публикувано: 31.08.2011 - 12:05

Здравейте, не знам дали има по-добър начин да обясня това, което се опитвам да направя и което не се получава. Става въпрос за включването на изделие (2) в разходната норма на друго изделие (1) и изписването на материалите, включени в рецептата на изделие (2) при производството на изделие (1).

Доколко става ясно, не знам, но ще се опитам да го онагледя с личен пример:
В рецептата на наше изделие - механизъм, е включено палетизиране, което се свежда до използването на следните материали - н-метра стреч фолио, н-броя дървени греди, н-метра чембер лента и т.н. Палетизирането се извърша при завършването на производството на 16 механизма. Затова сметнах, че най-добрият начин ще бъде да направя разходна норма изделие "Палетизиране" с включено съответното количество материали, които трябва да се изписват. Въведох "палетизирането" в разходната норма на главното изделие "Механизъм" с коефициент 0,0625 и очаквах, че при производството на главното изделие, материалът от изделие "Палетизиране" ще се изписва, но това не се случи. Изписва се само самото изделие "Палетизиране". Опитах да променя типа от изделие на услуга, но пак не става.

Може би не правя нещо, както трябва, не знам. Идеи? Благодаря предварително.

Поздрави,
Цанислав Колев,
Мерал България АД

#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1239 Мнения:

Публикувано: 31.08.2011 - 12:09

Здравейте,
при влагане на разходни норми на изделия в други изделия, първо се произвеждат вложените материали (когато самите те са изделия), а едва след това се произвежда крайното изделие. Програмата ще изписва автоматично единствено материалите, които са нейни собствени компоненти. С други думи, ако говорим за конкретния случай, първо е необходимо да "произведете" самото палетизиране, а след него и механизмите, в то които участва като материал.

Поздрави.

#3 Meral Bulgaria

Meral Bulgaria

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 2 Мнения:

Публикувано: 31.08.2011 - 14:30

Здравейте,

Благодаря за бързия отговор. Само, че проблемът е, че се налага да се смята отделно спрямо произведените механизми, "колко" палетизиране е отишло.
Опитах се да "излъжа" програмата, като вкарах от ревизия голямо количество палетизиране, но пак не изписва материала от него, а само общото количество на палетизирането. Може би пропускам нещо ...

#4 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1239 Мнения:

Публикувано: 31.08.2011 - 15:40

Здравейте отново,
от гледна точка на програмата, материалите в една разходна норма на изделие или услуга (били те обикновени материали или други изделия) са стандартни артикули, които към момента на производството трябва да са налични в склада. Те трябва да са изброими, т.е. имат количествен показател, който отговаря на единица от крайното произведено изделие и по тази причина не се записват в произволно количество, а е необходимо да се посочи точното количество, което се използва за производството на единица от изделието, в което участват.

Презумпцията при влагането на една разходна норма на изделие - в друга е, че отделните детайли на крайното изделие също могат да бъдат изделия - сами по себе си, но както и при всяко друго изделие, те трябва да бъдат произведени предварително или да се осигури тяхната наличност чрез друга подходяща операция.

В резюме: материалите, които се съдържат в разходната норма на артикула "палетизиране" ще бъдат изписани от наличността на склада в момента на производството на изделието "палетизиране". След като това стане факт, следва да отразите и производството на самото крайно изделие, т.е. едва тогава от склада ще бъдат изписани свързаните директно с него компоненти, в т.ч. и "палетизирането" (без неговите компоненти, тъй като те вече са били изписани при производството му на предишен етап).

Ако във Вашия случай не е възможно да се постигне точно предварително изчисление на количеството на необходимите материали от тип "палетизиране", тогава мястото на този материал не е в разходната норма на крайното изделие, а трябва да се търси алтернативен начин за изписването им. Евентуално е възможно да коригирате разходната норма на крайното изделие (след като вече сте наясно какво точно количество от артикула "палетизиране" е било необходимо), но след това задължително трябва да заредите производствената операция, с която сте произвели крайните изделия, да премахнете от нея въведените с неточна разходна норма продукти, после да ги добавите отново (за да позволите на програмата да преизчисли необходимите материали за тази операция) и накрая да презапишете документа. Все пак, не препоръчвам честото използване на тази възможност, а по-скоро е желателно да се направят необходимите изчисления предварително и да се фиксират в разходните норми.

Поздрави.

P.S. Едва сега ми направи впечатление, че в първоначалния въпрос сте споменали, че сте променили типа на разходната норма на артикула "палетизиране". В разходните норми на изделията могат да се включват единствено прости материали и разходни норми на други изделия. Услугите не могат да бъдат част от друга разходна норма (тъй като нямат количествено измерение в склада), ето защо е наложително да възстановите типа на "палетизиране" така, както е бил преди смяната, т.е. да е отново изделие.Други теми с етикет: модул производство, разходна норма, материали

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)