Прехвърляне към съдържание


Снимка

изтриване на номенклатура

артикули

 • Влезте, за да отговорите
3 отговора на тази тема

#1 gogovp

gogovp

  Потребител

 • Потребители
 • Пип
 • 1 Мнения:

Публикувано: 30.01.2013 - 18:15

Здрасти,

 не мога да изтрия номенклатура... няма наличности......

 

 

С уважение,

Георги Петров#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1242 Мнения:

Публикувано: 30.01.2013 - 18:17

Здравейте,
ако артикулът участва в операция, той не може да бъде изтриван. Можете обаче да го направите скрит.

Поздрави,
Иван Тодоров

#3 Стефан

Стефан

  Потребител

 • Потребители
 • Пип
 • 1 Мнения:

Публикувано: 03.09.2014 - 21:33

Здравейте,

и аз имам същия проблем. Артикулът няма наличност но като се опитам да го изтрия ми казва че участва в операция.

На 02.09.2014 си направих ревизия. Изтрих всички данни до 31.08 - завеждания и изписвания. Сигурен съм че този по артикул няма никакво движение през посредните 2 месеца, но като опитам да го изтрия - продължава да ми излиза съобщението че участва в операции!!!

Не е проблем да скрия артикула, но когато разпечатвам документа за ревизия ми излизат всички тези "паразитни" нулеви артикули , които не ползвам някой повече от половин година.#4 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1242 Мнения:

Публикувано: 03.09.2014 - 22:01

Здравейте,

както сам сте написал по-горе, направили сте ревизия (която също е операция), в която артикулът участва. Както стана ясно обаче, не могат да бъдат изтривани артикули, които участват в операция или имат наличност, различна от нула (по-долу ще обясня защо). От друга страна, проблемът с неизползваните артикули може да се реши много лесно и бързо. Първо - артикули, които са били предварително скрити, вече не се включват в ревизиите (нито пък се показват с останалите артикули). Това, смятам, решава Вашия проблем с натрупването на неизползвани стоки в този документ. Второ - скритите артикули не се появяват и в справките, доколкото справката не обхваща период, в който артикулът е бил използван за нещо. И трето - дори и да не ги скриете, ако премествате ненужните артикули в специално обособена за целта група, винаги можете да приложите филтриране по този признак (група) и да премахнете от справките ненужните данни.

 

А ето и причината артикули да не могат да бъдат изтривани произволно и безразборно. Всеки един артикул представлява съвкупност от множество данни (отделни реквизити). Всъщност част от тях дори не се виждат от потребителя, тъй като са от значение само за програмната логика, но и тези които се виждат са доста. Като приемете това за отправна точка, представете си, какво би се случило с размера на базата Ви данни, ако цялата информация за всеки един артикул го придружава (се записва) във всяка отделна операция, в която артикулът участва. Логично е да се предположи, че само малка част от информацията за артикула е от значение в определен контекст. Например, при покупка на стоката не е необходимо да се предоставя информация за продажната й цена, или други подобни, нищо незначещи в този контекст параметри. С цел икономия на пространство, а и време за обработка, в конкретната операция се записва само важната за документа информация и същевременно се предоставя референция към масива, който съдържа пълните данни за артикула. По този начин става възможно да се избегне излишното мултиплициране на данни, които не са важни в конкретната ситуация и евентуалната им бъдеща промяна няма да доведе до изменяне на параметрите на текущата операция. Благодарение на референцията към оригиналния артикул, програмата може да прочете и останалите данни, ако в друг контекст (например някаква справка) те са й необходими, за да визуализира съответния отчет. С казаното дотук наум, можете да си представите какво би станало, ако беше възможно да се изтрие артикул от масива с номенклатурата на артикулите и да се наруши въпросната установена връзка между тези два примерни масива. Най-просто казано, информацията за артикула щеше да е изтрита и справката няма да може да бъде генерирана поради липса на част от данните. Това, разбира се, е недопустимо, ето защо е и въпросното ограничение.

 

Надявам се, че обяснението хвърля светлина върху този въпрос.

 

Поздрави.

Други теми с етикет: артикули

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)