Jump to content

Доставни и продажни цени при фирма без регистрация по ЗДДС


mIVANOVA

Препоръчани публикации

 • Администратор

Здравейте,

тъй като не сте регистрирани по ЗДДС, ясно е, че не можете да начислявате ДДС при продажбите към Ваши клиенти (или поне не можете да го обявявате отделно). В тази връзка се уверете, че в данните за Вашата фирма (от менюто "Номенклатури" - "Данни на фирмата") не е поставена отметка пред опцията "фирмата е регистрирана по ЗДДС". В противен случай програмата ще начислява ДДС към всяка отчетена продажба, а това ще е нарушение. За самото формиране на продажната цена, разбира се, размерът на евентуално начисления данък от доставките трябва да се вземе предвид, тъй като той увеличава себестойността на стоката във Вашия случай (тъй като нямате право на данъчен кредит), а оттам и продажната й цена.

 

По отношение на доставните цени - въвеждайте ги винаги така, както са въведени в документа, който Ви е издал доставчика. Ако в документа е посочена цената без ДДС (както е във фактурите), въвеждайте нетната цена в полето за цена без ДДС. Ако пък Ви е известна само единичната цена с ДДС, тогава въвеждайте я в другото поле - за цена с ДДС. При въведена цена от единия тип, програмата автоматично ще калкулира другия. Размерът на данъка автоматично ще се начислява в себестойността на стоката, така че не е необходимо Вие ръчно да го смятате. Единствено трябва да се уверите, че за доставчиците, които са регистрирани по ЗДДС сте поставили отметка пред съответната опция в техните данни (че са регистрирани).

Обърнете също внимание, по редовете ще се показва единичната цена без ДДС (както е във фактурата), а общият размер на начисления данък по операцията ще бъде изведен в края на документа - при другите сборове.

 

За да илюстрирам горното, нека разгледаме една примерна ситуация, при която доставяте нова стока Х с единична цена 10 лв. (без ДДС), а доставчикът е лице, което е регистрирано по ЗДДС и Ви е начислил данък по тази доставка. При записването на доставката следва първо да изберете доставчика (за него трябва да е указано, че е регистриран по ЗДДС, както стана дума по-горе). После въвеждате стоките от фактурата с техните количества и ед. цени. От фактурата, която Ви е издал доставчикът е видно, че цената е 10 лв. без ДДС. Записвате я в полето за ед. цена без ДДС. Програмата автоматично ще изчисли, че по операцията е начислен ДДС в размер на 2 лв. (20% от нетната цена). При съхраняването на операцията програмата ще запише, че последната доставна цена на тази стока е 10 лв., а себестойността й ще бъде автоматично фиксирана на 12 лв. (в последната сума е включен и данъка).

Ако обаче документът, от който въвеждате доставката, не цитира цени без ДДС, а само крайни цени (в примера 12 лв.), тогава единичната цена се записва в полето за цена с ДДС. При добавянето на артикула към операцията, програмата автоматично ще изчисли цената без ДДС и ще я покаже, а размерът на данъка ще бъде добавен в съответното поле на таблицата с общите сборове по тази операция.

 

Поздрави.

Link to comment

Присъедини се към разговора

Можеш да публикуваш сега, а да се регистрираш после. Ако имаш акаунт, Влез сега за да публикуваш със своя профил.
Забележка: Преди да се покаже, публикацията ще бъде прегледана от модератор.

Гост
Отговорѝ в тази дискусия...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Подобно съдържание

  • От Е. Атанасов
   Здравейте,
   Работя с версия 2.6.13-2. Не мога да открия опция за заприхождаване на стока от създадена заявка към доставчик. Желанието ми е да мога след като генерирам документ от сорта на поръчка след доставката на тази стока от поръчката да мога да я заприходя в склада.
   Благодаря за отделеното време.
    
  • От d.petrova
   Здравейте,
    Когато получа от клиент доставчик кредитно известие, мога ли да заведа съответната стока с минусово количество, за да коригирам наличността в склада. Ако не е възможно, какъв е начинът да се коригира складовата наличност, с ревизия ли? С уважение: Дарина Петрова  
  • Guest Ивелина Цветанова
   От Guest Ивелина Цветанова
   Здравейте,
   Изтеглих версията StoreHouse LITE и имам ваняколко вапроса. Може ли безплатната версия да издава ДДС фактури. При генерирането на фактура не отделя стойността на ДДС ставката на отделен ред. При някои операции излиза съобщение, че са достъпни само при пълната версия- това означава ли платената версия.
   Благодаря предварително.
  • От paragraf-1
   Здравейте, имам 2 въпроса:
   1. Иска ми се да превърна заявка към доставчик в реална доставка. Видях, че има отметка "заявката е изпълнена". След като я отметна, би било добре заявените и доставените артикули да се заприходят и да се появят в наличностите, но това не става (поне при нас). Би било добре и да може да се коригират количества и цени, в случай на разминаване на заявката и доставката.
   2. Освен заявки към доставчици, би било добре да има и заявки от клиенти, които да превръщаме в продажби.
   Благодаря предварително за отделеното време!
  • От sanista
   Здравейте!
    
   Търсих във форума, но или аз не съм открил такава тема или тя наистина не съществува.
   По същество:
   възможно ли е да добавите в модул "приходи/разходи" да излизат долу, където са сумарните стойности и данните за ДДС от приходи, разходи и разликата между тях?
    
   Поздрави!
×
×
 • Create New...