Прехвърляне към съдържание


Снимка

Доставни и продажни цени при фирма без регистрация по ЗДДС

доставни цени продажни цени ддс модул доставки

 • Влезте, за да отговорите
1 отговор на тази тема

#1 mIVANOVA

mIVANOVA

  Потребител

 • Лицензирани потребители
 • Пип
 • 4 Мнения:

Публикувано: 04.11.2013 - 11:24

Здравейте! имам въпрос! След като фирмата ни не е регистрирана по ддс, цените на стоките - продажни , доставни и т.н. как се въвеждат ?#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1250 Мнения:

Публикувано: 04.11.2013 - 12:14

Здравейте,

тъй като не сте регистрирани по ЗДДС, ясно е, че не можете да начислявате ДДС при продажбите към Ваши клиенти (или поне не можете да го обявявате отделно). В тази връзка се уверете, че в данните за Вашата фирма (от менюто "Номенклатури" - "Данни на фирмата") не е поставена отметка пред опцията "фирмата е регистрирана по ЗДДС". В противен случай програмата ще начислява ДДС към всяка отчетена продажба, а това ще е нарушение. За самото формиране на продажната цена, разбира се, размерът на евентуално начисления данък от доставките трябва да се вземе предвид, тъй като той увеличава себестойността на стоката във Вашия случай (тъй като нямате право на данъчен кредит), а оттам и продажната й цена.

 

По отношение на доставните цени - въвеждайте ги винаги така, както са въведени в документа, който Ви е издал доставчика. Ако в документа е посочена цената без ДДС (както е във фактурите), въвеждайте нетната цена в полето за цена без ДДС. Ако пък Ви е известна само единичната цена с ДДС, тогава въвеждайте я в другото поле - за цена с ДДС. При въведена цена от единия тип, програмата автоматично ще калкулира другия. Размерът на данъка автоматично ще се начислява в себестойността на стоката, така че не е необходимо Вие ръчно да го смятате. Единствено трябва да се уверите, че за доставчиците, които са регистрирани по ЗДДС сте поставили отметка пред съответната опция в техните данни (че са регистрирани).

Обърнете също внимание, по редовете ще се показва единичната цена без ДДС (както е във фактурата), а общият размер на начисления данък по операцията ще бъде изведен в края на документа - при другите сборове.

 

За да илюстрирам горното, нека разгледаме една примерна ситуация, при която доставяте нова стока Х с единична цена 10 лв. (без ДДС), а доставчикът е лице, което е регистрирано по ЗДДС и Ви е начислил данък по тази доставка. При записването на доставката следва първо да изберете доставчика (за него трябва да е указано, че е регистриран по ЗДДС, както стана дума по-горе). После въвеждате стоките от фактурата с техните количества и ед. цени. От фактурата, която Ви е издал доставчикът е видно, че цената е 10 лв. без ДДС. Записвате я в полето за ед. цена без ДДС. Програмата автоматично ще изчисли, че по операцията е начислен ДДС в размер на 2 лв. (20% от нетната цена). При съхраняването на операцията програмата ще запише, че последната доставна цена на тази стока е 10 лв., а себестойността й ще бъде автоматично фиксирана на 12 лв. (в последната сума е включен и данъка).

Ако обаче документът, от който въвеждате доставката, не цитира цени без ДДС, а само крайни цени (в примера 12 лв.), тогава единичната цена се записва в полето за цена с ДДС. При добавянето на артикула към операцията, програмата автоматично ще изчисли цената без ДДС и ще я покаже, а размерът на данъка ще бъде добавен в съответното поле на таблицата с общите сборове по тази операция.

 

Поздрави.

Други теми с етикет: доставни цени, продажни цени, ддс, модул доставки

1 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 1 гост(и), 0 анонимен потребител(и)