Прехвърляне към съдържание


Снимка

Фактуриране без промяна на наличността

модул продажби фактура наличност

 • Влезте, за да отговорите
1 отговор на тази тема

#1 toniko

toniko

  Потребител

 • Потребители
 • Пип
 • 4 Мнения:

Публикувано: 09.03.2014 - 12:20

 Здравейте, поздрави за продукта.Изтеглих си безплатната версия и сега я разучавам.Ние сме малка търговска фирма със склад от едва стотина артикула и малко контрагенти.До момента ползвах за склад екселска таблица и ръчно изписване на фактури.

 Въпроса ми е възможно ли е да изписвам артикули и наличности във фактура без това да влияе на складовите наличности?

 Втория въпрос ми е: ако направя продажба на стокова разписка, мога ли на по-късен етап(примерно след 2-3 месеца) тази продажба да се фактурира? т.е аналогично на първия въпрос да не се дублира разход в склада?

 

  Извинявам се ако вече някъде във форума има вече подобни впроси.

 

Поздрави Тексохарт ЕООД 

                  А.Костадинов#2 Елизия Софтуер

Елизия Софтуер

  Елизия Софтуер

 • Администратор
 • ПипПипПипПип
 • 1247 Мнения:

Публикувано: 09.03.2014 - 12:42

Здравейте г-н Костадинов,

единственият възможен вариант продажбата да не оказва никакво влияние на наличностите, е да включвате в нея само артикули в "свободен текст", т.е. такива, които не съществуват в номенклатурата на стоките (или поне въведеният за тях номенклатурен код да не съвпада с кода на съществуваща стока). В противен случай наличността на стоките в документа ще бъде намалена. Разбира се, подобна продажба също ще увеличи стокооборота, но предполагам, че това се подразбира.

 

Във връзка с горното, нека направя уточнение, че в StoreHouse фактурите не намаляват наличността на стоките - те са само официален данъчен документ и не е задължително всяка продажба да е съпроводена с фактура (тъй като клиентът може да не е пожелал да му се издаде такъв документ). Стоковите разписки са тези, които реално изписват наличностите от склада и увеличават стокооборота (тъй като са основният документ, регистриращ продажбите в програмата).

 

По втория Ви въпрос - да, от функционална гледна точка това е напълно възможно. Става или чрез функцията за издаване на фактура към вече издадена (нефактурирана) стокова разписка, или чрез функцията за издаване на сборна фактура към повече от една стокова разписка. Все пак, в паралел с първия Ви въпрос, обърнете внимание, че фактурирането не изписва наличностите (както поясних по-горе), така че отложеното издаване на фактура има значение само от счетоводна гледна точка. В контекста на складовата програма моментът на издаването на стоковата разписка е и моментът, в който стоките се изписват от склада.

 

Поздрави.

Други теми с етикет: модул продажби, фактура, наличност

0 потребители четат тази тема

0 потребител(и), 0 гост(и), 0 анонимен потребител(и)